Dagens bästa.

Facebook kan många gånger fyllas med mycket skit, men idag fylldes den av den bästa statusen jag läst på länge. Min vän Daphne kan minsann dethär med ord. Dagens bästa läsning kommer alltså här.


 

Igår inleddes ju fastan enligt det kristna kyrkoåret. Och då tänker många att de ska fasta från någonting. MEN! Jag började tänka! Hur gör man för att fasta utan att samtidigt mata ätstörningar, kroppsångest eller tvångstankar?
Så nu har jag försökt ordna upp lite riktlinjer och tips på hur man kan fasta (av religiösa skäl eller vad ni vill) om man har problem med mat eller på olika sätt lätt gör fasta till något destruktivt.

 

1. Fasta från lätt-produkter och utmana dig själv att köpa "onyttigare" alternativ. Försök att någon gång under fastan äta något du annars inte skulle äta, t ex pizza eller en hel chokladkaka eller något som annars är "förbjudet".

2. Fasta från träning. Om du har problem med att du tränar för mycket eller av fel anledningar, så tror jag det kan vara jättebra att avstå från. Om du ändå behöver bli av med överskottsenergi så ta promenader istället!

3. Fasta från att väga dig och räkna kalorier!!! Ge vågen till en kompis eller be någon gömma den om du vet att du kommer ha svårt att klara av det. Radera dina hälsoappar. Vet att det kan vara jättesvårt att sluta räkna kalorier för att det kommer upp i huvudet automatiskt, men avstå i alla fall från att anteckna det på något sätt.

4. Fasta från att läsa hälsosidor på internet, träningsbloggar och bantningstips. Avfölj thinspo-sidor på instagram. Om du vet att du har svårt att undvika sådana sidor, överväg att fasta helt och hållet från vissa (eller alla) sociala medier. Du kanske kan låta en vän gå igenom och avfölja destruktiva sidor.

5. Se till att inte använda fastan som en cover-up för att äta dåligt eller på något sätt straffa dig (genom att avstå något materiellt). Om du väljer att fasta så gör det av rätt anledningar, att må bättre eller få mer tid till gud etc, INTE för att smyga in destruktivitet i ditt liv.

6. Var även försiktig med att fasta från att köpa kläder och liknande, om du har tankar om att du "inte är värd" fina saker. Då kanske det är bättre att fasta FRÅN de tankarna och göra motsatsen; våga ge dig själv sådant du mår bra av. Ett annat tips om du har svårt att vara generös mot dig själv är att...

7. ...låta fastan handla om något annat än dig själv. Många församlingar delar ut insamlingsbössor inför fastan som man kan ha hemma och lägga växel i. Kanske kan du engagera dig mer ideellt, ge mer pengar till hemlösa. (men se upp så att inte det blir ett sätt att dämpa skuldkänslor eller försumma dig själv)
Kom ihåg mig?